Episodes

Monday Jan 17, 2022
Monday Jan 17, 2022
>> על הפרשות נרתיקיות ואנדומטריוזיס
ענבל חוברת לשלומית והן מקימות את ג'ינה לייף. "אנחנו מקבלות המון מידע מהפרשות מהנרתיק של נשים והמידע הזה יכול להציל חיים. זהו נוזל שיוצא מהגוף, כמו נזלת, הוא פתוח לסביבה ויש לו מאפיינים מאוד מסוימים. כמו קורונה - שבודקים ע"י נזלת, אפשר ללמוד מההפרשות הנרתיקיות המון דברים."
"אנחנו לפני הכל מדעניות - אנחנו מוציאות מידע מכל מיני פלטפורמות וההפרשות הללו הן תיבת אוצר. זה מדהים כמה מידע אפשר להוציא משם וכמה המדיום הזה, הביו פלואיד הזה, לא קיבל את המקום הראוי לו. יש מעט מאוד מאמרים אקדמיים שמדברים על המאפיינים המולקולריים של הפרשות ואנחנו מבינות שצריך חוקרות בשביל זה, מודעות וחינוך. אומרים לנו שאנו אמיצות. ואני שואלת - למה?".
באמצעות המחקר וניתוח הפרשות מהנרתיק, הן מזהות ביומרקרים ומאפיינים שונים. בימים אלו הן חוקרות ומחפשות ביומרקרים שיסייעו לזיהוי מוקדם של סרטן השחלות. כמו כן, הן מפתחות בדיקה מיוחדת שתאפשר בעתיד לכל אישה לבדוק בבית אינדיקציות לסרטן השחלות ולגלות אותו בשלב מאד מוקדם, ממש כמו בדיקת הריון. שכן היום - מגלים אותו בשלבים מתקדמים מאד של המחלה.
דיברנו גם על בדיקת ה BRCA, שנכנסה כעת לסל הבריאות לנשים אשכנזיות שאינן נשאיות ויכולה להציל חיים, אז למי שזה רלוונטי - לכו להיבדק. וכן איך אנחנו כנשים הולכות לפרוץ ולתת לעצמנו את הכח להיות אחראיות על החיים שלנו.
כחלק מהחזון שלהן בג'ינה לייף להציל חיים, חשוב להן להתייחס לאנדומטריוזיס, שפוגע ב-10% מאוכלוסיית הנשים. מדובר בתאים בדופן /רירית הרחם, שנעים לאזורים אחרים בגוף, הם משתנים ביום מסוים בחודש סביב הביוץ והמחזור החודשי, ויוצרים כאבים גדולים מאוד. אלו נגעים שהם לא סרטניים, אבל אגרסיביים. הבעיה הגדולה הנעוצה סביב הטיפול במחלה, היא חוסר מודעות המוביל לזמני אבחון ארוכים, ממוצע של 7.5 שנים .
נשאלת השאלה - למה תהליך האבחון אורך כל כך הרבה זמן?
באנדומטריוזיס, הסימפטום שנשים חוות הוא כאב. במקרים רבים שולחים אישה שמתלוננות על כאב במחזור הביתה כאשר היא מגיעה לראשונה לדווח על הכאבים. הבדיקה היא פולשנית ומורכבת, ובדר"כ מאבחנים אותה כשאישה מודיעה שהיא לא מצליחה להיכנס להריון, כי אנדומטריוזיס גורמת לבעיות פריון. רק אז חוזרים לכל הסימפטומים שהמטופלת סיפרה בעבר. חלק מההבנה היא באמצעות תהליך של אלימינציה. אנדו הוא כרוני ואין לו טיפול ולכן הרבה פעמים תסמונות שקשורות לפעולות מיניות נזנחות ולעיתים גם נגרמים נזק בדרך. חשוב שנכיר את המחלה הזו כחברה, ועוד חשוב שנשים יידעו שזה קיים ויש הסבר למה שהן חוות. בג'ינה לייף, הן מכוונות לאבחן גם אנדומטריוזיס בשלב מוקדם.
>> על מנופאוזה וכאב בעת קיום יחסים
רבקה ושותפותיה פיתחו ב- Aquafit מוצר שמאפשר הפרשת חומרי סיכה באופן טבעי, מה שמוביל לריכוך הנרתיק, הרחבתו והפחתת הכאב בעת קיום היחסים.
בואו נעשה רגע סדר -
שני ההורמונים החשובים אצל נשים הם אסטרוגן ופרוגסטרון, ואצל גברים יש שני הורמונים אחרים שיכולים לגרום לחוסר איזון. האסטרוגן הוא זה שמקשר אותנו מהמחזור הראשון ועד גיל המעבר - הוא אחראי לכל הבריאות המינית שלנו, גם לכאב לפני מחזור וגם מוד-סווינגס. האסטרוגן מושפע מהיום בחודש, כשאנחנו במחזור, כשאנחנו מניקות, ובגיל המעבר הוא מושפע לגמרי - הוא נעלם.
כנשים צעירות אנחנו לא מכירות את תופעת המנופאוזה. התופעה רווחת ב- 10% מהנשים הבריאות שמגיעות לגיל המעבר - "בישראל קוראים לזה גיל הבלות, ואני לא מרגישה בלה בשום צורה." אומרת רבקה. לפעמים האופן שבו משיימים דברים עושה להם עוול.
למנופאוזה יש כמה תופעות לוואי שמשפיעות על הנרתיק ובפרט על היכולת להזרים דם וללחלח אותו.
יש אימונים אינטימיים שאפשר לעשות, וכמובן, כדי לייצר יותר מזה - "foreplay" זה דבר מצוין, גם מבחינה ביולוגית, משום שהוא מפעיל את חומרי הסיכה הטבעיים. כאב ביחסי מין יכול להיות בגילאים צעירים עם תחילת קיום יחסים אבל זה גם נכון לכל גיל - 40% מהנשים חוו כאב כשהן קיימו יחסי מין. זה לא אחת מעשר אלא 2 מ-5, והדיווח על כאב חוצה כל גיל.
"הרבה נשים לא מחונכות מגיל צעיר להתייחס לואגינה שלהן כאיבר שהוא קריטי לעונג. אנחנו כן רואות אותו באופן מעוות שחוטא למציאות בהשפעת הפורנו, שהרבה גברים מושפעים ממנו בדרך שבה הם מגיעים אל מיניות מול נשים. חינכו אותנו שזה נשאר בחדר המיטות ולא מדברים על זה. בהסתכלות על הדת היהודית - הזווית היא שהגוף שלנו והמיניות שלנו הם לא בשביל להתענג, אלא כדי להביא ילדים לעולם, ובזה זה נגמר."
על תופעת הוגיניסמוס - יש היצרות בלתי רצונית של הנרתיק, 20% מהנשים הצעירות חוות כאב, הן נמצאות במצב של התכווצות שרירים לא רצונית כי החדירה הראשונית לא נעשתה עם "foreplay". אומנם כיום יש יותר פתיחות, אבל יש פחות נגיעה בעצמנו - הרבה מהמיניות שלנו מתווכת ע"י ממשקים דיגיטליים.
בשיחה הסכמנו, שכל אישה צריכה לדבר על כאב שהיא חווה ביחסי מין. אנחנו אחראיות לעונג שלנו ולכאב שלנו. מין לא אמור לכאוב. ברוב המקרים כשהוא כואב זה ניתן לפתרון. כל מי שמדבר עם אישה שאומרת שמין כואב לה - צריך לדבר על זה ולא להתעלם.
>> חינוך ככלי למיניות בריאה
אנחנו יזמות.ים ומשקיעות.ים והרבה מאיתנו הורים - חשוב שנהיה מודעות.ים לאיזה מסר אנחנו מעבירים.ות לילדים.ות. יש לנו אחריות על התפיסות המיניות שלהם - מיניות וסקס זה דבר נפלא, וזה צריך להיות מתווך ומותאם לגיל שהם.ן נמצאים.ות בו. אחת מהסיבות שהיום אנחנו נבוכים.ות ולא מעבירים.ות חינוך מיני נכון היא כי לא דיברו איתנו ואנחנו לא מדברים.ות על זה בצורה כנה ופתוחה, וזה מחלחל גם אל הילדים.ות שלנו. יש היום אנשי מקצוע למיניות בריאה - המטרה היא להקנות כלים וידע לחינוך מיני נכון ולהקנות את הדרך הנכונה, וכהורים - אנחנו צריכים.ות לדעת מה הילדים.ות שלנו צורכים.ות ואיך.
>> יזמיות באות למשקיעים ומה קורה שם בעולם הזה?
ענבל משתפת על כמה סוגי משקיעים שהיא נתקלת בהם - אלה שמתחברים כי יש להם סיפור מהבית, או כי יש להן בנות והם רוצים לייצר להם עולם טוב יותר ויש את אלה שלא מתחברים לזה בכלל כי אין לזה שוק למרות שנשים הן 50% מהאוכלוסיה! במקרה הזה, המדע מדבר בעד עצמו והמודל העסקי מדבר בעד עצמו, והיא הולכת לכיוון של האימפקט, מה זה עושה וכמה כסף זה יביא להם. אבל זה עדיין מאבק - רבקה משתפת על רגעים מורכבים גם מול חברות הקונסיומר עצמן - "העניקו לנו את פרס החדשנות מפרוקטר אנד גמבל ואז המשקיעים ביקשו שאוציא את המוצר וכולם היו מכווצים. וכשהגעתי אליהם, הם אמרו - אנחנו לא בטוחים שיש לזה שוק."
שאלתי את אורית על הפרספקטיבה שלה כמשקיעה, והיא ענתה שכל עולמות ה- healthcare, עד הקורונה, לא קיבלו הרבה תשומת לב השקעתית, אבל הקורונה שינתה את התפיסה ומאז יש התעוררות. היא משתפת שהתחום הזה נחשב קשה במשך שנים, כי הוא ארוך טווח ודורש הרבה ניסויים קליניים, זאת השקעה שתדרוש סכומי השקעה גדולים מאוד עוד לפני שהמוצר מוכן למסחור, כרוכה בסיכון גבוה ולא מתאימה לכל משקיע. מעבר לזה, היא הוסיפה שיש משהו במילה 'הפרשה' שמעורר בייס (bias), ומהצד של הגברים זה אולי מנפץ להם אידיאל של סקס נחשק או את מודל היופי - כי אם אתה מכיר בזה, אתה מודה שיש בעיה. דבר שני נוגע לנשים שמשקיעות, גם זה קשה - זה מאמת ומעמת אותן - "מה זה אומר עליי אם אשתמש במוצר הזה".
>> מה חשוב שנזכור כבר היום
דיברנו על המון נושאים שקשורים לבריאות האישה, למחלות מין ולטכנולוגיות חדשות. מתוך כל כמות המידע הזו שלוקח זמן לעכל, מה חשוב שנזכור כרגע ונכניס כהרגלים בחיינו:
- האחריות על החיים שלנו היא בידיים שלנו, לא משנה באיזה גיל, אנחנו צריכות לקחת את המושכות לידיים, לנהל את זה ולא לוותר.
- חשוב חשוב חשוב לעשות בדיקה שנתית אצל כירורג שד, אולטרסאונד שד, פאפ + HPV, ולשים את הבריאות שלנו בטופ פריוריטי. כי ללא זה לא נוכל להיות אנחנו בצורה הטובה ביותר שלנו, מנהלות, אמהות, יזמות, משקיעות וכו'.
- אנחנו רוצות להיות נאמנות לעצמנו, לדבר על סקס בפתיחות, לדבר על ההיבטים הרפואיים הנשיים בפתיחות - עם עצמנו, עם בני.ות הזוג שלנו, עם הילדים.ות שלנו. כל מה שדיברנו עליו בשני החלקים של השיחה - משפיעים על פריון העבודה במשק וכדאי למעסיקים.ות להכיר, להיות עירניים ולתת לזה מענה.
- משקיעים, משקיעות - הקשבתם.ן היום? זה לא פמיניזם, אלו ענייני בריאות הנוגעים למיעוט שהינו 50% מהאוכלוסייה. השוק הזה מוערך להגיע ל- 60 ביליון דולר עד 2027. פמטק כולל בתוכו מלא תחומים, כך שגם אם מדברים על 10% מתוך 50% מהאוכלוסיה - זה עדיין נתח משמעותי.
לסיום, שאלתי את אורית, ענבל ורבקה, מה הבקשה שלהן להיום.
ענבל משתפת שהמשאלה שלה היא להראות שההפרשות הנרתיקיות הן חלק חשוב משמירה על הבריאות ולפרוץ את הדרך בתחום הזה ובכך להנציח גם את זכרה של חווה אחותה. רבקה אומרת בפשטות - "לחיות במיזם עוד שנה. לא ידענו למה נכנסנו ואנחנו לא יודעות לאן אנחנו הולכות. אנחנו מאוד גאות שהצלחנו להוציא מוצר ולהגיע למשתמשות ומקוות להמשיך לעשות את זה". ואורית - מקווה שיותר נשים ייכנסו לעולם ההשקעות.
איימן.
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.