Episodes
Monday Jan 10, 2022
Monday Jan 10, 2022
*** על פמטק, מיניות, בריאות האישה ולמה נשים וגברים צריכות.ים לדבר יותר נשית - חלק א'***
בשני הפרקים הקרובים נשוחח עם נשים מדהימות עם חזון מאד גדול, ונדבר על משהו שרלוונטי במישרין ובעקיפין ל100% מהאוכלוסיה - שזה סקס, מיניות ודברים נוספים הקשורים לבריאות האישה. זו תהיה שיחה פתוחה, כנה ומלמדת - שחשובה מאד לכל אשה באשר היא אישה/ משקיעה/ מנהלת, ולא פחות מכך - לכל גבר שיש לו בחייו אישה שיקרה לו בעולם האישי והעסקי; ולמשקיעים.ות - שצריכים.ות להרים את הכפפה ולהזרים כסף לעולם הזה - כי הוא נוגע לכולנו.
אורית היא עו"ד בהכשרתה עם ניסיון רב ומגוון בתחום הפיננסי, בנקאות והשקעות. לפני ארבע שנים היא החליטה ללכת בעקבות שתי אהבותיה הגדולות: חדשנות טכנולוגית והשקעות, וייסדה את ניאומי מועדון המשקיעות הראשון בישראל. כיום ניאומי מונה כ- 60 משקיעות מעולמות תוכן, ניסיון וידע שונים. מאז הקמתו, השקיעו משקיעות ניאומי ב- 11 חברות סטארטאפ בתחומים מגוונים מ- hr tech, e-commerce, life science, digital health, education tech, food tech art ובימים אלו עובדות על השקעת הפמטק הראשונה. לפני 3 חודשים, נהנו משקיעות ניאומי מהאקזיט הראשון שלהן, 3 שנים אחרי שהשקיעו בחברת דונדה סרץ' שנרכשה על ידי שופיפיי.
ענבל היא דוקטור לאימונולוגיה בהכשרתה ומנכ"לית חברת Gina Life.
יש לה יותר מ-10 שנות ניסיון בעולמות פיתוח התרופות והדיאגנוסטיקה בעיקר עם דגש על סרטן ומחלות אוטואימוניות, גם בישראל וגם בארה"ב.
ענבל מאמינה שיש מקום לפיתוחים משמעותיים בעולמות בריאות האישה, ויחד עם המשימה שלה להילחם בסרטן, היא חברה לדר' שלומית יהודאי-רשף מייסדת ומדענית ראשית בחברה - על מנת להקים את ג'ינה לייף ולאפשר אבחון מוקדם למגוון מחלות בתחום בריאות האישה, שהראשונה בהן היא סרטן השחלות.
רבקה היא מעצבת אסטרטגית, מרצה בכירה בחשיבה עיצובית בביה"ס למנהל עסקים באונ' תל אביב, יזמת, ו- co-founder של aquafit אינטימי יחד עם ורד איטליאנו CTO, וורדה מסר COO.
אקוופיט אינטימי היא חברה למוצרים ושירותים לבריאות מינית בטיפול עצמי המיועדים ל-40% מנשים אשר חוות כאב בנרתיק בקיום יחסי מין, בכל הגילאים - נשים צעירות, נשים בגיל הפוריות, נשים בגיל המעבר, או אחרי ניתוחים גניקולוגים או טיפולי סרטן המשפיעים על ירידה באסטרוגן.
בחברה הן גם משלבות מדע יישומי, שימושיות ושינוי התנהגותי להנגשת בריאות מינית לנשים.
בשיחה אינטימית ומרתקת דיברנו על מיניות, סקס ובריאות האישה, על מסלולי החיים שלהן כנשים יזמיות
ועל גילוי מוקדם של סרטן.
>> ניפוץ הבועה
אורית מספרת על הגילוי שלה תוך כדי העבודה על ניאומי, שאנחנו כנשים חצי מהאוכלוסייה, ובכל זאת - אנחנו לא חלק מהניסויים הקליניים. הטיפולים והחיסונים שאנחנו עוברות לא נבדקים מספיק לפני על נשים ומותאמים לגוף האישה. היא הבינה שלמענה ולמען בנותיה, היא חייבת למצוא דרך להביא לשינוי.
היא נחשפה אז למושג הפמטק, שהוא כל פתרון טכנולוגי שנועד לשפר את הבריאות או את איכות החיים של נשים.
דבר משמעותי לגבי החשיבות של פמטק, שאלו אמנם דברים שקשורים לגוף האישה - אבל זה לא רק קשור לנשים.
כשאישה לא בריאה או שלא מרגישה טוב, זה פוגע גם במעסיק פגיעה כלכלית, מעבר לפגיעה במשפחה. האפקט שזה יוצר סביבו הרבה יותר רחב ועמוק, והחברה (society) והחברות (companies) צריכות להיות מודעות לבעיה ולטפל בה.
לא קל לנו לדבר על הדברים האלו. זה טאבו. לדבר על סקס, על איך שאנחנו מרגישים.ות. גם אנחנו כנשים - לא מרגישות בנוח לדבר על זה אחת עם השניה ובטח ובטח אחרי זה גם עם אנשי מקצוע, שהרבה מהם גברים.
מהסתכלות מהצד כמשקיעה, אורית מספרת שכשהיא מדברת עם משקיעים אחרים על סטארטאפ שמתעסק ומנסה לפתור בעיות בתחום בריאות האישה, הם מסתכלים עליה בחוסר הבנה - האם זו באמת בעיה כ"כ גדולה. "שנים כנשים לא דיברנו על הדברים האלה כי היינו נבוכות, ואיך אחר כך תמכרי פתרון כשאף אחד לא יודע שבכלל קיימת בעיה."
לכאורה הכל ברור לנו, אבל לא - נשים מגיעות לגיל 30-40 ולא מבינות מה קורה להן.
>> מדרך אישית למסע יזמי
אורית הייתה עו"ד בשוק ההון, רחוק מהפטמק. יצא לה ללוות חברות להנפקות בשוק ההון וזה הביא אותה להבין את החוסר של נשים בתעשייה הזו, ואחרי מחקר לא קצר, עם ענבל פולק, שותפתה הראשונה להקמה של ניאומי, הן הבינו שהמחסור הוא לא רק שאין נשים משקיעות, אלא שמפת ההשקעות כיום משקפת טעמים ורצונות של חלק מסויים מאוד בתעשייה. גם באופן טבעי, אנשים משקיעים באנשים שדומים להם ושהם מרגישים שהם יכולים להתחבר אליהם. אנחנו רואות אתגר גדול יותר אצל נשים בגיוס כספים, להתקדם ולהיות יוניקורן. אנו רואים.ות גם מחקרים היום שלנשים יש תוצאות טובות יותר כשהן מובילות חברות.
בניאומי הן מקדמות דברים שיועילו לנשים במוצרים או שירותים. תמיד אומרים בקרנות - "follow the money", אבל לעיתים לנשים אין עדיין את הידע איך לבוא לקדמת הבמה ולקחת אחריות כלכלית, וזה אחד הערכים המוספים המאוד חשובים שבסוף מניעים את הכלכלה. המאמצים המשותפים האלה, שניאומי לוקחת חלק בהם, יוצרים את השלם שהוא גדול יותר מסך חלקיו, שרשרת של ערך מלעזור לנשים להמציא טכנולוגיות, לנשים בהשקעות ונשים שרוצות לנהל את הכסף שלהן הרבה יותר טוב.
>> לקחת שליטה על הטיפול הרפואי שלנו
רבקה משתפת, שבמידה מסוימת העשיה שלה בתחום נובעת מתוך רצון להטביע איזשהו סדר בעולם.
בתחום בריאות האישה, היא הבינה שהעולם לא נמצא במקום שהיא הייתה רוצה להיות בו.
לרבקה היה סרטן הרחם בגיל 48, שם היא חוותה על בשרה את הכשלים הרפואיים ואת ההשפעה הרת הגורל שלהם, כשאצלה זה היה פאפ (Pap smear) לא תקין, שלא העבירו לה.
כמה מילים על סרטן צוואר הרחם שחשוב שתדעו - הוא אחד מסוגי הסרטן היחידים שבגילוי מוקדם יכול להימנע. הוא מתחיל מווירוס הפפילומה (HPV) ויש לו טווח זנים - חלקם אלימים. ל-80% מהגברים והנשים יש את הוירוס הזה לאורך חייהם, שכן אנחנו יכולים להידבק בו ברגע שמתחילים.ות לקיים יחסי מין. לעיתים הוא נמצא בגוף במצב "רדום", ובעקבות שינויים כאלו ואחרים הוא מתפרץ. לעיתים הוא חולף מעצמו, ולעיתים נדרשת התערבות רפואית.
יש כל כך הרבה חוסר ידע על התופעות שנשים עוברות, והשיחה צריכה להתחיל בלדבר על פיזיולוגיה נשית ובריאות בסגמנט הנשי, מהמחזור ועד המנאפוזה. היום רוב השיח מתרכז בהריון ולידה והרבה פחות במנגנונים פיזיולוגים אחרים.
באקווה פיט, רבקה משתפת שהן מגלות שמול רופאים.ות, יש טיפול בסימפטום ספציפי, במקום לחפש ולטפל בבעיית השורש, ואין חשיפה של מידע על ההשלכות של הטיפולים השונים והמחירים שלהם. יש פער גדול בין מה שאנחנו צריכות לדעת על עצמנו, ומה שאנחנו באמת יודעות.
אז מה המקום שלנו בתוך המצב הזה, כנשים? "אם אין אני לי מי" - אף אחד לא ידאג לבריאות שלי, רק אני. כל אחת פשוט צריכה להחליט את הרבעון בשנה בו היא עושה בדיקות לכל מה שצריך, כי השליטה על החיים שלנו היא בידיים שלנו.
ענבל מוסיפה, שאם משהו מפריע לך - תתעקשי על זה. מצאי את הרופא והרופאה שיזרמו איתך ויעשו כל מה שהם.ן יכולים.ות כדי לוודא שאת בריאה. כי אם לא עושים את זה - זה יכול לעלות בחיים.
ואורית מדייקת, שזה לא רק שנשים לא יודעות, אלא גם שהתחום בכללותו לא נחקר. יש חסך במידע ובגישה שמתחיל מבי"ס לרפואה - יש רפואה גניקולוגית, אבל אין רפואת נשים כוללת - צריך להבין שכמו שילד זה לא מבוגר קטן, נשים זה לא כמו גבר שונה.
ככל שנעלה את זה למודעות ונביא נשים לתפקידי מפתח, נשנה את המציאות שלנו לטובה.
רבקה משתפת על התהליך הרפואי שעברה - "שחררו אותי הביתה עם מרחיב וגינאלי. זה נראה כמו מוט מפלסטיק או סיליקון, שמים עליו ג'ל ולכי הביתה. כמעצבת מוצר, הסתכלתי על זה והמחשבה שלי הייתה שלא חשבו על חוויית המשתמשת. וזה או שאני משתמשת בזה, או שאין לי חיי מין. התחלתי לחפש מהי החלופה האפשרית לזה."
כששאלתי אותה איך היא התמודדה עם החוויה המורכבת של הטיפולים, רבקה עונה שהיא לא הייתה קשה כי הייתה תקשורת שהיא דאגה לייצר בצורה שהתאימה לה עם הצוות המטפל.
היא הייתה מודעת לצרכים שלה וגם לקושי של הצד השני. כשהיו בשרשרת המזון אנשים שהיו פחות אינפורמטיביים, היא הייתה מתקנת אותם. היא לקחה בעלות על החיים שלה והטיפול שלה והיתה אסרטיבית כדי להגיע לתוצאות הרצויות.
היכולת הזו נכונה לכל יזם.ת - אם את.ה נכנס.ת לחדר, ואת.ה לא יודע.ת לקרוא באיזה גובה את.ה צריך לדבר, ומי נמצא סביבך - זה לא מאפשר לך להתקדם כיזם.ת. זו לא רק אסרטיביות או רגישות, אלא בגרות יזמית בכל תחום.
>>מאובדן אישי למציאת דרייב פנימי עוצמתי
ענבל משתפת שכשהייתה ילדה, ההורים שלה פתאום מגלים שלאחותה יש תסמונות - פראדר-ווילי (Prader Willi syndrome). כך היא גדלה איתה, כשהיא אמנם צעירה יותר אבל מתפקדת כאחות הבכורה, והפער ביניהן הולך וגדל.
הקשר ביניהן תמיד היה טוב מאוד, וענבל הבינה שלא רק שהיא האחות הגדולה, היא תלווה אותה גם בתור אמא וסבתא, אחותה תמיד תצטרך אותה.
ב-2010 אחותה אובחנה עם שלב 4 של גידול במעי, היא בת 34 אבל היא לא באמת בת 34 - היא בת 12.
ענבל בדיוק סיימה את הדוקטורט, והיא מבינה שהיא רוצה להביא חדשנות לחולים בחיים שלה. ארבע שנים קשות עוברות עליהן, שבסופן ענבל יולדת את בנה הצעיר ושלושה שבועות אח"כ מאבדת את אחותה.
בימים האחרונים אצל אחותה בחדר, הן שומעות את השיר "אדמה" של עפרה חזה, כשהן מבינות שאחותה עוד רגע חוזרת לשם, וברגע הזה ענבל מבטיחה לאחותה שתעשה כל מה שתוכל כדי לנקום במחלה הזו, שלקחה אותה מוקדם מדי.
יש את ההתמודדות של החולה עצמו, ויש גם את המשפחה והחברים מסביב וכל ההתמודדות שלהם.ן. צריך להכיל ולתת מקום גם לזה, וזה גם לא נושא שמדובר עליו מספיק.
"היא הולכת לעולמה ואני נשארת עם אשמה וצער גדול מאוד, ואני חושבת על החוק השני של ניוטון שאומר מאוד בפשטות - הכוח שאתה מפעיל על גוף זה הכח שפועל עליך בחזרה. יש את מה שאני מרגישה - אם אני לא אהפוך אותו למשהו טוב, הוא יהרוג אותי."
שנתיים אחר כך נעשה החיבור לשלומית שמספרת לענבל על הרעיון שלה להתמודד עם סרטן השחלות - וענבל יודעת שזה זה.
פעמים רבות אני משוחחת עם יזמים.ות שנמנעים.ות מלהביא את הסיפור האישי שלהם - כי זה מרגיש לא נוח, כי ישנו קול שהם "משתמשים" בזה, כי גיוס כסף לחברה הופך את הכאב האישי לממוסחר. ופה חשוב לדייק - אנחנו לא ממסחרים.ות משהו לא טוב שקרה לנו. יש לנו כיזמים.ות את היכולת להביא מתוך החוויה האישית שלנו אימפקט, בו השלם הרבה יותר גדול מסכום חלקיו.
בפרק הבא נמשיך עם המסע של אורית, ענבל ורבקה.
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.